Termenul SEO vine din limba engleză și înseamnă Search Engine Optimization, optimizarea pentru motoarele de căutare.

Mai exact, optimizarea SEO este un proces prin care încerci să îmbunătățești poziția site-ului tău în rezultatele motoarelor de căutare pentru anumite cuvinte sau expresii cheie. Atunci cand apelezi la servicul de creare site, trebuie sa ai in vedere si optimizarea seo.

La nivel de bază, optimizarea SEO se împarte în 2 mari ramuri: optimizarea SEO On-Page și Off-Page.

  1. Optimizarea SEO On-Page înseamnă să ajuți motoarele de căutare să înțeleagă despre ce este site-ul tău

Motoarele de căutare nu citesc un site la fel cum îl citesc oamenii. Ele „înțeleg” despre ce e vorba pe un site, citind codul (limbajul de programare) din spatele acestuia.

De aceea, o parte esențială în SEO, in procesul de optimizare site este optimizarea On-Page (adică optimizarea unor elemente din pagină/site).

Câteva exemple de elemente de optimizare SEO On-Page:

  • titlul paginii să conțină cuvântul cheie;
  • să creezi link-uri interne pentru a lega paginile între ele;
  • numele imaginilor și atributul ALT (descrierea imaginii) să conțină cuvântul cheie pentru care vrei să apară pagina ta pe Google;
  • subtitlurile (heading-urile) să conțină cuvinte cheie  etc.
  • site-ul să aibă o viteză de încărcare foarte bună;

Deși par lucruri foarte tehnice, tehnologii precum WordPress (pe care se bazează și site-ul tău probabil), fac totul foarte simplu și nu trebuie să fii programator pentru a face aceste lucruri elementare ce îți pot aduce mai mult trafic pe site.

Nu-ți face griji dacă sunt neclare lucrurile acum. Vom detalia fiecare dintre aceste aspecte în capitolele următoare.

  1. Optimizarea Off-Page SEO înseamnă să arăți motoarelor de căutare că site-ul tău este de încredere

Să presupunem că tu și competitorul tău aveți site-uri similare, cu conținut asemănător și toate elementele tehnice de care am discutat mai sus sunt optimizate.

Ambele site-uri:

  • conțin cuvinte cheie în titluri, subtitluri, în imagini;
  • se încarcă sub 5 secunde;
  • au conținut de calitate;
  • au link-uri interne care creează o legătură între pagini;
  • etc.

De unde știe Google pe care dintre cele două site-uri să îl afișeze pe prima poziție și pe care pe a doua?

Ei bine, aici Google (și alte motoare de căutare) a împrumutat o metodă pe care o folosim și noi oamenii: analizează „păreri” externe.

Mai exact, motoarele de căutare analizează câte site-uri fac trimitere (prin link) către site-ul tău.

În termeni SEO, link-urile către site-ul tău sunt ca niște voturi de încredere sau popularitate acordate de alte site-uri.

Să continuăm exemplul de mai devreme.

Dacă spre site-ul tău fac trimitere alte 30 de site-uri importante și, la rândul lor, de încredere, iar spre site-ul competitorului tău fac trimitere doar 2 site-uri de o calitate slabă, Google va percepe acest lucru ca pe un semnal de încredere în favoarea ta și site-ul tău va apărea înaintea celui al competitorului.

Practic, pentru a-ți optimiza site-ul off-page, trebuie să aduni cât mai multe link-uri de calitate către el. Vom vedea la secțiunea off-page ce înseamnă link-uri de calitate și cum le poți obține.

În ultimii ani, SEO a devenit un fel de marketing integrat. Nu mai este suficient să adaugi niște cuvinte cheie în titlu. Trebuie să ții cont de unde sunt elementele poziționate, cât de repede se încarcă website-ul și multe alte aspecte tehnice, legate de conținut, persuasiune si vânzări. Puteti apela la servicii web design constanta.

Dat fiind faptul că peste 2/3 din factorii de pozitionare sunt legați de factorul uman și că unul dintre cei mai importanți factori de poziționare este experiența unui utilizator pe website, sunt multe lucruri care pot fi realizate pentru imbunatatirea vizibilității, de la ce cuvinte cheie sunt folosite până la calitatea serviciilor și a produselor.

Pentru cuvintele cheie foarte competitive, expertiza și know-how-ul unei agenții SEO iți poate spune cuvantul, agenția te poate ajuta să ajungi mai ușor și mai rapid la rezultatele dorite.