"Ze herkennen ons niet als atleten of staan ??ons toe een federatie te hebben en dan onderwerpen ze ons aan deze antidopingcontroles alsof we dat waren," legt hij aan As uit over de angst.

Een van de deelnemers aan de Euskadi Cup, afgelopen zondag geschorst in Santurtzi toen de meeste deelnemers aftraden toen werd aangekondigd dat de dopingcontroles zouden worden uitgevoerd, vertelde AS gisteren de redenen voor de terreur: "Ik weigerde te strijden voor de vernederende behandeling, we worden niet erkend als atleten of mogen een federatie hebben en dan worden we onderworpen aan deze tests alsof we dat waren." De bodybuilder, die liever anoniem blijft, gaf aan dat er 28 atleten aanwezig zouden zijn en dat er uiteindelijk 18 verschenen, waarvan 16 aftrad; men gebruikte cannabis uren eerder en gaf het uiteindelijk op door hem te laten zien dat het positief zou zijn en degene die hem bleef, verliet hem na een paar momenten van debat met de rest, om de organisatoren naar de schorsing te sturen en het geld van de kaartjes te forceren worden teruggegeven aan de toeschouwers.

Niemand zou het risico nemen met een mogelijke sanctie. We hebben ons leven, ons werk ... en het is niet normaal dat er geen waarschuwing is dat dit soort controle zal worden uitgevoerd. Dat we hebben geweigerd mee te doen, hoeft niet aan te geven dat we doping gebruiken. Waar is het vermoeden van onschuld? "Zet de deelnemer aan de wedstrijd in Santurtzi voort." Ook lijkt het erop dat we zijn weggelopen en dat niemand is weggelopen, we zijn daar allemaal gebleven. Ik was met mijn familie. "Sommige van de deelnemers aan de test hekelen dat er in Catalonie een federatie is," waaraan 300.000 euro subsidie ??wordt verstrekt, maar dat geld wordt genoten door managers zonder grote investeringen in onze sport te waarderen ".

 

Voor zijn deel, de Catalaanse Physical-Bodybuilding Federation ontkende in een brief aan Ace de beweringen die de anonieme bodybuilder aan deze krant had gedaan. Deze federatie wijst erop dat het een organisme is dat is geregistreerd in het register van sportentiteiten van de Generalitat de Catalunya en dat de documentatie met betrekking tot subsidies en / of economische begrotingen te vinden is op haar website. Van deze instelling voegen ze eraan toe dat de Consell Català de l'Esport schonk ze in het afgelopen seizoen 30.000 euro, in lijn met wat er in voorgaande jaren is ontvangen en benadrukt dat het verre van de 300.000 euro is die de door Ace geinterviewde bron zei. Van de Federatie Catalaanse Physical-bodybuilding punt dat dit geld"Het is duidelijk niet voor het plezier van een manager" en dat bevestigen ze "tot de laatste cent van de euro wordt gebruikt voor de verspreiding en organisatie van onze sport in Catalonie, in aspecten zoals het bekostigen van de kosten van onze selectie in internationale competities, het toekennen van sportbeurzen voor atleten en het vieren van kampioenschappen, naast vele andere taken die direct en transparant verband houden met de bevordering van bodybuilding in Catalonie. En daarom willen we de onjuistheid van dergelijke claims aan de kaak stellen ".

Vandaag zou er een bijeenkomst plaatsvinden tussen de Vereniging van Bodybuilding van Baskenland en vertegenwoordigers van de Baskische regering om vooruitgang te boeken in onderlinge samenwerking, maar het werd uitgesteld tot het verzamelen van de relevante rapporten over de laatste gebeurtenissen.  Op zondag vindt het Spaanse kampioenschap plaats in Albacete (tussen vandaag en morgen wordt het Natural Bodybuilding Championship gehouden in Toledo, ver van deze duistere wereld). "In principe zullen anti-doping middelen niet gaan, maar als iemand van buiten vraagt ??of adviseert, kunnen die van het WADA (World Anti-Doping Agency) verschijnen en zullen wij daarin zijn," voegt de bodybuilder toe die naar Santurtzi is gegaan, waar de verliezen na schorsing van de Euskadi Cup meer dan drieduizend euro kunnen bedragen. Hij ontkent dat hij verboden middelen heeft gebruikt. "We willen Olympiers zijn, rechten hebben, maar daarvoor eisen ze ons als zodanig," protesteren de atleten.