We praatten met Daniel Prada, kampioen van Spanje en de wereld, over wat natuurlijke bodybuilding is, hoe een concurrent van deze bloeiende discipline traint en wat hij eet. De Crom-sportschool in Madrid is al een van de tempels van powerlifting.

 

Kampioen van Spanje en de wereld van natuurlijke bodybuilding, President van AECN Judges, gewichtheffen concurrent en bodybuilding coach, Daniel Prada was een fan van bodybuilding vanaf zeer jonge leeftijd. Zijn vader, Daniel Prada, een van de pioniers van bodybuilding in Spanje, bezorgde hem en zijn broer Eduardo een passie voor deze sport. Beiden delen nu hun kennis en ervaring in de Crom Gym in Madrid, een van de powerlifting tempels in Spanje. We spraken met hem over wat natuurlijke bodybuilding is, een bloeiende discipline en hoe steeds meer atleten het gebruik van dopingmiddelen uit hun training halen.

Wat is natuurlijke bodybuilding?

Bodybuilding is in feite een sport die gericht is op het vergroten van de spiermassa en het zoveel mogelijk verminderen van het vetpercentage, dat wil zeggen, het verbeteren van de lichaamssamenstelling. De achternaam van de natuur heeft te maken met het feit dat bodybuilding, zoals het tegenwoordig en sinds de jaren 60 wordt begrepen, altijd in verband is gebracht met het gebruik van dopingstoffen. Bij natuurlijke bodybuilding gaat het erom hetzelfde te doen, spieren op te bouwen en vet te verliezen, maar zonder die snelkoppelingen te gebruiken.

Je oefent het al op heel jonge leeftijd, toch?

Ja, van kinds af aan! Mijn vader was een van de pioniers, hij begon met bodybuilding toen hij 15 jaar oud was, nu is hij 71, en hij heeft non-stop getraind en tot op de dag van vandaag, en mijn broer en ik zoog hem als kinderen. Ik kocht tijdschriften, video's van de internationale wedstrijden van de jaren tachtig ... dus als kind las ik bodybuilding-tijdschriften, met rapporten over training en voeding.

Wanneer durfde je te concurreren?

Om te kunnen concurreren, moet je eerst een bepaald niveau van spierontwikkeling hebben om op een platform te komen. Wat er gebeurt, is dat ik begon te concurreren met 35, nu ben ik 45, en natuurlijk deed ik het onder een vereniging waar er geen antidopingcontroles waren. Ik weet dat hij goed voorbereid was en met een goed lichaamsbouw deed ik mee, maar ik wist dat hij meedeed in ongelijke omstandigheden. Ik was blij met mijn fysieke ontwikkeling, maar ik wist dat ik dat niveau nooit zou kunnen bereiken zonder doping. Maar een paar jaar geleden werd de AECN, de Spaanse vereniging van natuurlijke bodybuilding, opgericht, die is ontworpen voor natuurlijke bodybuilders, met antidopingcontroles, die een overeenkomst heeft met het nationale antidopingagentschap en ons vervolgens de mogelijkheid biedt om te concurreren op gelijke voet. Dus ik ging drie jaar geleden terug naar de wedstrijd,

 

 

Concurreren met gedoteerde mensen zou veel hulpeloosheid geven ...

Natuurlijk moet je uiteindelijk kiezen: strijden om te strijden, plezier hebben en dergelijke, of strijden met dopingmiddelen als je wilt winnen, je hebt geen ander alternatief. Nu met AECN is dat voorbij en kunt u meer van uw sport genieten. Voordat het was alsof je met een hulpprogramma in de Formule 1 concurreerde, dat wil zeggen, je gaat meedoen, je hebt nog steeds een goede tijd, maar je gaat nooit winnen ...

Dacht je dat je wereldkampioen zou worden?

De waarheid is dat nee, alles is progressief geweest. Natuurlijke bodybuilding is jarenlang een constante sport. Nu het booming is, biedt het een gezondere, gemakkelijkere en zelfs goedkopere manier om te concurreren, en ik ben blij. Het feit dat ik in deze vereniging zit, heeft me geholpen zodat mijn 25 jaar opleiding me helpt om eerlijker te concurreren.

Hoe is je training?

Mijn manier van trainen is gebaseerd op een trainingsstroom, volgens welke een natuurlijke bodybuilder zijn training moet baseren op zware basisoefeningen, zoals deadlifts, squats, bank- en schouderpersen, roeien ... het hanteren van de gewichtsvariabele mogelijk maken. Waarom? Omdat wanneer je niet dop, je lichaam de adaptieve behoefte nodig heeft om groter te worden om grotere gewichten te verplaatsen, wat we noemen "sterk zijn en er zo uitzien". Daarom gebruiken we de powerlifting basis veel, waarbij je maximale gewichten en gewichtspercentages instelt ten opzichte van dat maximale gewicht. Vanaf dat uitgangspunt passen we het toe op bodybuilding-training, een mix van bodybuilding met powerlifting, wat krachtopbouw of krachtbodybuilding is. Het idee is om met het gewicht om te gaan,

Hoe is die evolutie geweest in je jaren van lesgeven?

Onze huidige manier van lesgeven is het gevolg van onze aanpassing aan veranderingen in de wereld van sportscholen, een sector die de afgelopen jaren veel is veranderd. Er zijn veel ketens ontstaan ??die buurtsportscholen hebben uitgeroeid, die het bedrijf op een andere manier benaderden. Die sportscholen zijn veel groter, met scherpere prijzen, maar ze bieden slechtere persoonlijke aandacht omdat het onmogelijk is met het aantal mensen dat ze ontvangen. Dus toen dat gebeurde, moesten mijn broer Edu en ik onszelf opnieuw uitvinden, ook als bedrijf. En daarom begonnen we ons te specialiseren in het omgaan met meer vrije gewichten, in gepersonaliseerde krachttraining, we associeerden ons met de AEP (Spanish Powerlifting Association) en later ontmoette ik en begon ik deel uit te maken van de AECN, enzovoort tot we aankwamen waar we zijn nu. Het was alsof we aan de rand van de afgrond stonden en dat was onze manier om weer competitief te zijn. Dus nu begrijpen we dat een natuurlijke bodybuilder noodzakelijkerwijs het proces van sterker worden moet doorlopen.

 

Welk dieet volg je?

Ik probeer mijn voeding en die van de mensen die ik train zo compleet en gevarieerd mogelijk te maken. Voor mij zijn alle voedingsmiddelen geldig zolang ze niet worden verwerkt. Vlees, eieren, zuivel, vis, fruit, groenten, ontbijtgranen, knollen ... De enige controle is wat voor soort training je wilt als het kracht, hypertrofie, gewichtsverlies, definitie is ... Enerzijds, Ik kijk naar de totale calorie om het aan te passen aan het moment van training en, aan de andere kant, het percentage macronutrienten, dat wil zeggen hoeveel proteine, koolhydraten en vetten je moet nemen, afhankelijk van of het een training of rustdag is , van de doelstellingen, van het moment van de planning ... Dat wil zeggen, een heel normaal dieet, maar zeer afgemeten in de zin van wat als in elk moment.